^na góre
  
  
  
Get Adobe Flash player

PROMOCJA ZDROWIA

PROMOCJA ZDROWIA

promocja zdrowia 1 „Naturalne antybiotyki”

– łatwo dostępne, bezpieczne i skuteczne.

Naturalne antybiotyki występują powszechnie w przyrodzie. Mogą skutecznie wspomagać nas w walce z chorobami, stanowiąc alternatywę dla aptecznych preparatów. 
Jakie produkty wykazują właściwości antybiotyczne, 
jak należy je stosować i kiedy warto po nie sięgnąć? Antybiotyki są powszechnie stosowane w leczeniu różnego rodzaju infekcji - wykazują właściwości bakteriobójcze, cechują się wysoką skutecznością, dlatego są bardzo często stosowane w walce 
z chorobami.

Niestety antybiotyki bywają niekiedy nadużywane, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Dodatkowo wykazano, 
że bakterie chorobotwórcze mogą stopniowo uodparniać 
się na zażywane substancje zawarte w antybiotykach, 
przez co leki przestają być skuteczne. Warto więc skierować swoją uwagę w stronę alternatywnego rozwiązania, jakim 
są naturalne antybiotyki.

Zalety naturalnych antybiotyków:

Natura dostarcza nam wiele różnorodnych możliwości skutecznej i bezpiecznej walki z bakteriami, wirusami 
czy grzybami. Naturalne antybiotyki znajdziemy w naszej kuchni, pobliskim warzywniaku czy sklepie z ziołami! Odpowiednio dobrane produkty pomogą nam 
m.in. w profilaktyce przeziębienia czy grypy, jak i podczas zwalczania pierwszych objawów.

Najważniejszym atutem jest ogólna dostępność większości produktów spożywczych, wykazujących właściwości antybiotyczne. Czosnek, miód, cytrynę, cebulę, oregano, bazylię czy cynamon znajdują się w praktycznie każdej kuchni. Spożywane z umiarem są zupełnie bezpieczne 
dla naszego zdrowia, można po nie sięgać praktycznie codziennie.

Kolejną zaletą jest fakt, iż nie przyczyniają się 
do uodparniania się bakterii. Nawet długotrwałe stosowanie naturalnych antybiotyków nie powoduje powstawania odporności bakteryjnej.

Pamiętajmy jednak, że w przypadku jakichkolwiek problemów 
ze zdrowiem, zawsze warto w pierwszej kolejności skonsultować 
się z lekarzem.

 

cebula

czosnek

miód

imbir

cynamon

chrzan

żurawina

JEMY ZDROWO1

piramida zywieniowa

Zupa dyniowa

– dania dla dzieci

Składniki:

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

4 ziemniaki

2 niewielkie pory

100 g masła

kilka gałązek świeżego tymianku

 

zupa dyniowa

 

 

Przygotowanie:

Pora oczyść, pokrój w plasterki, dodaj obrane i pokrojone
w kostkę ziemniaki oraz dynię. Zalej dwoma litrami wody. Gotuj ok. 20 minut,aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj tymianek. Dla młodszego dziecka zupę możesz zmiksować.


Nasza rada: Starszemu dziecku możesz podać zupę
z grzankami z razowego chleba oraz grubo pokruszonym parmezanem.

Smacznego!

 

listopad

 gazetka

 ZDROWY STYL I ZDROWE ODŻYWIANIE

         Nawyki żywieniowe ulęgają szybkim zmianom i są to niestety, zmiany
w złym kierunku. Zmienia się sposób organizacji codziennych zajęć, rodzice coraz częściej korzystają przy przygotowaniu posiłków z gotowych półproduktów, gdyż tak jest szybciej, łatwiej…,

bo wciąż mamy za mało czasu. W sklepach nęcą kolorowe i błyszczące opakowania batoników, chipsów, napoje z dużą zawartością cukru, a wszystko nafaszerowane jest konserwantami. Często ulegamy wszechobecnym reklamom kaprysom dzieci. Jednym słowem, jemy niezdrowo, obficie, produkty wysoko przetworzone, brakuje w naszej diecie warzyw, owoców, witamin, minerałów i wielu niezwykle potrzebnych składników.

         W przedszkolu każda z nas może zaobserwować niechęć dzieci do zjadania surówek, picia soków ze świeżych owoców i warzyw. Nie należy rezygnować z podejmowania działań na rzecz zmiany nawyków żywieniowych dzieci. Niezbędna jest tu współpraca z rodziną dziecka. To przede wszystkim w rodzinie powstają nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia dziecka.

Dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna zawierać produkty niezbędne do rozwoju, dostarczające młodemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Warto uświadomić sobie, że odpowiednie odżywianie z uwzględnieniem wszystkich składników odżywczych zapewnia naszemu dziecku zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny oraz sprawia, że jest ono uśmiechnięte, zadowolone, ciekawe świata i może spełniać wszelkie oczekiwania rodziców.

Jak to osiągnąć? Przytoczę tu pewien wierszyk:

„By przedszkolak nie był chory,

je marchewki, kalafiory,

pije mleko, biega kłusem,

a wieczorem śpi jak suseł.”

kucharz

W diecie przedszkolaka powinny znaleźć się, więc po pierwsze mleko i produkty mleczne, do tego produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasze, makarony, chude mięso i rośliny strączkowe. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy przyrządzać mu ryby – grillowane i pieczone. Całe jajo kurze można serwować maluchowi maksymalnie 3-4 razy w tygodniu. Ostatnim punktem zdrowego odżywiania dziecka jest umiarkowana ilość masła.

 Natomiast należy unikać nadmiaru słodyczy, dosładzanych soków, słodkich sosów, nadmiaru soli, półproduktów lub gotowych produktów z dużą zawartością konserwantów i sztucznych barwników.

Zasadą jest, iż rodzice prowadzący zdrowy styl życia i przestrzegający zasad racjonalnego żywienia są najlepszym wzorcem do naśladowania dla swoich rosnących dzieci. Dlatego powinniśmy zadbać także o nasze odżywianie a nie pokazywać dziecku zły przykład, przynosząc do domu po pracy kupioną po drodze pizzę czy odgrzewając gotowe danie w mikrofali.

KUCHARZ22

 

Jak uczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?

Należy doskonalić dobre zwyczaje, które udało się wypracować w poprzednim okresie życia lub korygować błędy popełnione wcześniej. Dziecko w wieku przedszkolnym warto angażować w racjonalne zakupy zdrowych produktów spożywczych, uczyć układania kolorowego jadłospisu i przygotowywania podstawowych posiłków – gdyż dziecko w tym wieku wykazuje inicjatywę i chęć kształtowania nawyków żywieniowych, co zaowocuje w przyszłości. Ozdabianie kanapek kolorowymi warzywami to wspaniała zabawa i okazja do zapewnienia przedszkolakowi zdrowego posiłku. Dziecko powinno znać i odróżniać potrawy zdrowe od tych, których należy unikać oraz wiedzieć, dlaczego.

            Warto też zachęcać dzieci w tym wieku do kreatywnego nakrywania do stołu i uczyć je dobrych manier. Ważne jest, aby przedszkolaki znały i stosowały zasady właściwego spożywania posiłków, wspólnie z rówieśnikami w przedszkolu, ale też w domu z rodziną – przy stole, a nie przed telewizorem!

Wspólny posiłek powinien być spożywany, kiedy tylko jest to możliwe – jest to kolejna wspaniała okazja nie tylko do wpojenia dziecku zasad zdrowego odżywiania, ale też jedzenia bez pośpiechu, w rodzinnej atmosferze, co ma zbawienny wpływ także na dorosłych.

KUCHARZ3

Copyright © 2017. Przedszkole Publiczne w Kowalewie Pomorskim Rights Reserved.